החומרים (לשתי כיכרות בגודל סביר):
הערות/הארות: כדאי ללוש במיקסר, אבל אפשר גם ללוש בידיים. בתנאי שהלישה תהיה רצופה.
2 כוסות קמח שיפון, 3 כוסות קמח רגיל, 1 כוס קמח ללחם כפרי (שטיבל), 50 גרם שמרים, 4-4.5 כוסות מי ברז, 4 כפות שמן זית (או שמן קנולה).
אופציות:
1. ניתן להוסיף ללחם כמעט כל מה שאתם אוהבים, קצח, זרעי חמניות, גרעיני תירס טריים, שומשום, עגבניות מיובשות, פירות יבשים, זיתים וכו'.
2. אפשר להכין מהבצק גם לחמניות. (הכנת הלחמניות דורשת אפיה קצרה יותר, של כעשר דקות - רבע שעה)
ההכנה:
1. לקערת המיקסר (עם וו לישה) מכניסים את הקמחים והשמרים ומערבבים קלות.
2. תוך כדי לישה (במהירות בינונית) מוסיפים בהדרגה את השמן וכחצי מכמות המים.
3. מוסיפים את המלח ואת יתרת המים, עד לקבלת בצק אחיד. וממשיכים ללוש כעשר דקות רצופות.
4. מכסים את קערת הלישה במגבת לחה ונותנים לבצק לתפוח בנחת. הבצק צריך להכפיל את עצמו (ההתפחה תלויה בטמפרטורת החדר, ויכולה לארוך כשעתיים. כדאי להניח את הבצק לתפיחה במקום חמים - בקרבת התנור).
5. חובטים בבצק בידיים רטובות, ומוציאים את בועות האויר שנכלאו בו.
6. מחזירים ללישה של 10 דקות נוספות במקסר. אם החלטתם להוסיף לבצק אובייקטים מרשימת האופציות, זה הזמן להוסיף אותם.
7. מחפים תבנית אפיה (אינגליש קייק או תבנית עגולה) בנייר פרגמנט ומקבעים את צורת הכיכר.
8. חורצים קווים / משולשים ע"ג הכיכר בעזרת סכין חדה. מניחים לבצק שוב להכפיל את עצמו, ובינתיים מחממים תנור אפיה לחום של 220 מעלות.
9. אופים את הלחם עשר דקות בחום של 220 מעלות (עד שהקרום החיצוני משחים) וממשיכים באפיה בחום של 180 מעלות במשך 20 דקות. יש להניח בתחתית התנור תבנית נוספת וליצוק לתוכה ליטר - ליטר וחצי מי ברז.
10. בתום האפיה מוציאים את כיכר הלחם מהתנור ומכסים במגבת יבשה לפחות 10 דקות נוספות.
בתאבון
בישולים עם ילדים המתכונים מתפרסמים אחת לשבוע במדור זאטוטון בעריכת דפנה לוי בעיתון העיר